onsdag 17. mars 2010

Med RSS og Wiki inn i en ny fiskefri verden

Dette er et innlegg garantert uten et ord om Borgund og tørrfisk.

RSS er et enkelt XML-basert filformat som ofte brukes for å abonnerenyhetsbaserte nettsteder. Ved å tilby RSS gir nettstedet brukerene et standardisert format som kan brukes i mange forskjellige RSS-lesere.
En RSS-leser, eller aggregator, kan sjekke brukerens abonnementsliste og vise de kildene som har nye eller oppdaterte artikler. Det er i dag vanlig å finne RSS-støtte både på små og store nettsteder. Noen nettsteder lar deg velge mellom RSS og Atom-formatet, andre tilbyr bare ett format.
Det finnes RSS-lesere for de fleste plattformer, og i tillegg finnes det flere nettbaserte RSS-lesere, som Bloglines eller Google Reader. Flere moderne nettlesere som Internet Explorer 7 fra Microsoft, Opera fra Opera Software og Firefox fra Mozilla Foundation har innebygget støtte for RSS. I tillegg finnes det diverse programmer som oversetter RSS til epost eller NNTP (news-format).
Det finnes også flere søkemotorer som indekserer RSS. Man kan også abonnere på søk.
På mange websider er nyhetsmatinger (RSS/Atom) typisk indikert med «Subscribe», en oransje firkant med XML i, a feed icon, eller med bokstavene XML eller RSS. Mange nyhetsaggregatorer tilbyr knapper man kan legge til i nettleseren for å abonnere på nye kilder på en enkel måte.

Akkurat nå føles det hele slik. Klart og greit.
Her skulle jeg lagt inn et smilefjes, men jeg kan ikke finne noe.

1 kommentar:

  1. Da får jeg legge inn et:-)For dette var bra!
    Du har fått til å lenke og nå ser jeg at du har skjønt hva du holder på med.

    Keep up the good work!
    Mvh Frøydis

    SvarSlett